Välkommen till hembryggarsidorna

Uppgifterna här nedan är avsedda för laglig tillverkning av sprit hemma i länder där detta är tillåtet. I Sverige är det förbjudet, vilket härmed påpekas. Det är upp till läsaren att följa lagen i det land där han bor. Det är dock tillåtet att läsa och skriva i Sverige, här är informationen:

Aktivt kol fungerar bäst som granulat i höga skikt. Man fyller granulerat kol i ett rör på 1,5 meters längd, 40 mm diameter är vanligt. Filtreringen skall gå så långsamt som möjligt utan att stoppa igen. Går filtreringen snabbare än 4 dl per timme så häll en kaffekopp vätad Norit 0,25 – 1 mm aktivt kol längst ner i röret. För att få full effekt vid reningen så måste spriten flöda genom kolkornen, det får inte bildas ”smitarkanaler” i röret och det får inte finnas någon luft i röret. Effekten ökar man på följande vis:

Klicka här för att komma till:
Hur man ökar aktivt kols reningseffekt med 100%

Klicka här för att komma till:
Hur man ökar aktivt kols reningseffekt med 150%

Hur man förbehandlar mäsken och får en godare sprit
I Europa är denna kunskap en självklarhet. Det beror på att man ofta destillerar fruktsnaps, Gheist. Tidigt upptäckte man att oklarhet, grums, i vin vid destillation gav spriten dålig smak och dålig lukt. Detta uppstod när grumset “brände” där kokkärlet värmdes upp. Man löste problemet på 2 sätt: man värmde upp genom vattenbad, en mantel lades runt kokkärlet och värmdes med varmt vatten.

Det andra sättet var att man klarnade vinet. Ett kristallklart vin ger inte bismak i spriten. Likadant är det med mäsk. Man låter den klarna och filtrerar över kristallklar mäsk med en hävert, före destillationen. Är det svårt att klarna mäsken låter man den stå några dagar, gärna kallt (ett gammalt kylskåp). Hjälper inte detta heller så tillsätter man ett klarningsmedel för vin. Man kan också filtrera mäsken genom ett grovt vinfilter.

Ett annat bra trick.
På dom gamla svenska brännerierna destillerade man alltid 2 gånger. Första gången snabbt och utan kvalitetskrav. Man fick då fram den s.k. råspriten. Denna späddes sedan ut med vatten till ca 50% och destillerades en gång till i kollonnapparat vid 78°C.

Hobbybrännaren kan göra likadant. Först gör man en grovdestillation (stripping), späder ut med vatten till 40-50% (annars kokar man torrt och får inte lika ren sprit) och destillerar en gång till, gärna flera jäsningar på samma gång. Det är mycket lättare att hålla temperaturen och man får en renare sprit, då en hel del föroreningar avskiljdes redan vid första destillationen.

Vilka Turbojäster innehåller jäst lämpad för vodkatillverkning (brännvin)?
För att få fram en ren sprit jäser man rena råvaror. Rent socker som bas utan en massa tillsatser. Sedan en jäst som innehåller näring som håller nere produktionen av dom 1300 biprodukter som bildas vid all jäsning (dom kändaste är finkeloljorna) till ett minimum. Sedan måste man ha en jäst av en stam som är användbar vid spritjäsning, en riktig alkoholjäst.

Följande Turbojäster innehåller rätt näring och en jäststam som används kommersiellt till jäsning av vin, alkoholhaltiga drycker (“mäsk” som smaksätts), fruktsnaps, grappa, cognac och brandy samt vodka och brännvin:

Prestige 8 Alkoholjäst 18-20%
VinNature Turbojäst 18-20%
Pot Distillers Yeast 18%
Prestige Batch 14% turbo
Black Label Turbo 14%

Dessa Alkoholjäster och fler till finns i vårt sortiment. Vill Du veta mer om Turbojäst så besök:  www.turboyeast.com

copyright_hembryggning